Ön som gått i ide

Vi befinner oss i slutet av november och ön har gått i ide för de flesta turister som åkte över bron i somras. De senaste
veckorna har det legat en tung molnmössa över ön och regnet har äntligen fallit till vår allas glädje.
För turisten är det ofattbart att vi öbor ens är kvar på ön. För Öland är ju bara något att ha på sommaren när solen står som högst. När solen försvunnit är vi ett minne blott.

 

En kall ö.

Däremot för oss öbor tar vi 1 oktober ett djupt andetag och andas ut. Många tar semester efter sommarens invasion. Men semestern blir inte långvarig för att driva verksamheter på en turistö som blommar för fullt under 6 månader av året är en enorm utmaning.

Det är nu ön återhämtar sig, återbyggs och samlar krafter för ännu en ny säsong som gör att vi överlever hela året.

Det som turisterna däremot missar när de endast är ute efter sommarens sol är lugnet som finns sig på ön. Vi som är kvar har förälskar oss i denna ö. I landskapet, havet, vinden och lugnet. Vi har inte behov av storstadspulsen utan nöjer oss med lantluften. Vi är kanske lite eremiter och lite bonniga av oss.

Frostens vackra skrud.

Jag valde att flytta till ön för dess lugn.

Jag har ett stort behov av tystnad och blir galen av bara tanken av att bo i en storstad. Att bara kunna gå ut i trädgården och höra vinden i träden är sådan lycka för mig. Att kunna sitta vid havet och se dess oändlighet är magiskt.

På hösten andas vi ut och kan själva äntligen njuta av vår ö utan att behöva trängas med alla turister. För hur mycket vi än är i behov av alla besök så är det skönt när bilköerna är borta och vi slipper trängas i affärerna.

Vackra skulpturer vid havet.

Jag skulle vilja slå ett slag för ett besök på ön resterande tid på året. Det finns oändligt mycket vackert att se och uppleva även på vintern. Det är en annan slags ö då, som mer bjuder på en naturlig upplevelse än campingliv och shopping. Att ta ryggsäcken på ryggen och vandra på allvaret. Ta grillen till havet och äta till vågornas brus. Det måste ni bara uppleva.

För livet på ön går aldrig i ide. Ölandsborna blommar för fullt året om.

Varmt välkommen till min ö 365 dagar om året // Linda

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *